Lovgivning
Børnehusene i Danmark er forankret i en række lovgivningsmæssige initiativer herunder lov om social service, bekendtgørelse om børnehuse og overgrebspakken.
I efteråret 2012 afsatte satspuljepartierne 268 mio. kr. til en samlet indsats til beskyttelse af børn og unge mod overgreb i årene 2013 – 2016 (Overgrebspakken). Overgrebspakken består af omfattende lovgivningsændringer, der trådte i kraft 1. oktober 2013 og en lang række centrale initiativer til understøttelse af lovgivningen. Herunder oprettelse af børnehuse i Danmark.
Det er således lovpligtigt for kommunerne at benytte det børnehus, som kommunen er tilknyttet i sager med mistanke eller viden om overgreb mod børn og unge til brug for den børnefaglige undersøgelse, jf. § 50 b i lov om social service. Dette gælder i sager, hvor der, udover kommunen, er mindst en anden sektor involveret, eksempelvis politi eller sygehusvæsen (jf. bekendtgørelse om børnehuse § 1).
Myndigheder og fagpersoner, der inddrages i en konkret sag i børnehuset, har mulighed for at udveksle oplysninger i den konkrete sag, jf. servicelovens § 50 c. Denne mulighed for at udveksle oplysninger indbyrdes benyttes i børnehuset af hensyn til barnet eller den unge, for at beskytte og skåne barnet eller den unge fra selv at skulle videregive oplysninger og eksempelvis skulle fortælle om hændelsesforløb, fysiske skader eller oplevelsen af sin situation gentagne gange.
- Årsstatistik om de danske børnehuse 2022
- Kommunernes brug af børnehuse
- Bekendtgørelse om børnehuse
- Analyse af kommunernes praksis på overgrebsområdet
- Behandling til børn udsat for seksuelle overgreb 2023
- De Danske Børnehuse – Retningslinje for handling ved særligt bekymrende forhold hos et barn
- Barnets Lov, lbk nr. 83 af 25. januar 2024
- BEK nr 1487 af 06/12/2023
Download
Den Danske Børnehusmodel. Faglige beskrivelser af indsatserne i de danske børnehuse