For børn og unge
HVAD ER ET OVERGREB?
Et voldeligt overgreb kan være, hvis du er blevet slået, sparket eller udsat for noget andet voldsomt af en voksen.
Et seksuelt overgreb kan være, hvis du er blevet tvunget, narret eller presset til at gøre noget seksuelt. Det kan også være, at du er blevet rørt ved på en måde, som du ikke bryder dig om.
DET ER ALDRIG DIN SKYLD
Voksne må ikke begå overgreb mod børn og unge. Det er derfor aldrig din skyld, hvis det er sket.
Det kan være svært at fortælle om et overgreb til andre. Også selvom du ikke har gjort noget forkert. Men det er vigtigt, at du fortæller om det til en voksen. Hvis du fortæller om et overgreb til din lærer eller en anden voksen, du er tryg ved, så skal de sørge for, at du får hjælp.
HVAD SKER DER, NÅR DU HAR FORTALT OM ET OVERGREB?
- Den voksne, som du har fortalt det til, vil tage kontakt til kommunen.
- I kommunen er der ansatte, der har en særlig viden om, hvordan man hjælper børn og unge, der har været udsat for overgreb.
- I kommunen får du en sagsbehandler, der vil finde ud af, om du har brug for at få hjælp i et børnehus.
HVAD SKER DER I BØRNEHUSET?
Et børnehus er et sted, hvor voksne samarbejder om at hjælpe børn og unge, der har været udsat for overgreb. Et børnehus er indrettet, så børn og unge kan føle, at det er et rart sted.
- Du skal ikke alene i børnehuset. Du må have en voksen med, som du er tryg ved. Din sagsbehandler fra kommunen tager også med dig i børnehuset.
- I børnehuset skal du fortælle om, hvad der er sket. Så ved de voksne i børnehuset, hvem der kan hjælpe dig, og hvordan de bedst hjælper dig. De hjælper også med at forklare de ting, der kommer til at ske. Hvis du er under 15 år, skal du måske videoafhøres af politiet i børnehuset. Nogle børn har også brug for at blive undersøgt af en læge. Det hjælper de voksne i børnehuset med at finde ud af.
- I børnehuset arbejder kun voksne, som er vant til at tale med børn og unge om overgreb.
ANDRE DER KAN HJÆLPE DIG
Hvis du har brug for at tale med nogen om overgreb, eller du er i tvivl, om du har været udsat for et overgreb, kan du ringe til:
- BørneTelefonen – Tlf. 116 111
Her kan du tale med voksne, der er vant til at tale med børn og unge. Du kan få råd om, hvordan du får sagt det til en voksen. Du kan også få råd om, hvor du kan få hjælp.
Det er gratis og anonymt (det betyder, at du ikke behøver fortælle, hvem du er).
Anklagemyndigheden arbejder sammen med politiet. De har skrevet en folder med råd og vejledning til børn og unge, der har været udsat for et seksuelt overgreb.